[HOGER] [Museum] [english]
*** Computerwetenschappen - K.U.Leuven ***

Computermuseum: Usenet en EUnet

Status: publiek -- Laatste wijziging: 23 mei 2015

Usenet en EUnet

Rond 1980 ontstond binnen het departement de behoefte om aan te sluiten op een netwerk voor uitwisseling van informatie via e-mail. In de U.S.A. bestond een wijd verspreid netwerk van computers (vooral Unix machines) die verbonden waren via het UUCP protocol. Het uucp protocol maakte gebruik van telefoonlijnen, maar het voornaamste verschil met de U.S.A. was de kost van telefoonverbindingen in Europa. De dichtstbijzijnde machine in Europa die aangesloten was op Usenet stond in Amsterdam en de geschatte kosten van die internationale verbinding hebben ons lang van de aansluiting op usenet weerhouden.

In 1984 begon Belgacom (toen RTT) een X25 netwerk uit te bouwen. De kosten van een X25 (DCS) aansluiting waren lager en beter te controleren. Hierdoor begon men in België met het aansluiten op Usenet. De allereerste aansluiting werd gemaakt door het "Philips Research Lab" in Brussel met hun Vax 11/750. De kosten van de verbinding Brussel - Amsterdam (mcvax) werden gedragen door Philips.

Begin 1986 sloot het departement via Philips Research Lab (prlb2) aan. Onze X25 aansluiting was een 2400 baud verbinding met een Gampac X25 PAD (Packet Assembler Disassembler). De Vax 11/750 (Maks) was via een seriële lijn verbonden met de X25-PAD. Via deze aansluiting konden we mail en news uitwisselen, maar interactieve diensten bestonden nog niet. De Europese tak van het Usenet netwerk werd EUnet genoemd.

In 1987 besloot de Belgische Unix Users Group (BUUG, recent herdoopt tot OTA), de uitbating van het netwerk van Philips over te nemen. Rond 1988 vormde het aansluiten van nieuwe machines een te grote belasting voor Philips en vanaf toen gebeurden de aansluitingen in België via het departement onder administratieve leiding van de BUUG.

In september 1989 kreeg de BUUG van Digital Equipment Brussel een Vaxstation 3200 (ub4b : Unix Back) met een ingebouwde X25 aansluiting in bruikleen. De snelheid van de X25 aansluiting was 9600 baud. Via deze X25 verbinding werd de verbinding naar Amsterdam gedaan en werden een twintigtal Belgische sites voorzien van e-mail. Over deze link kwam ook een newsfeed.

In juli 1990 werd omwille van de hoge kost de X25 verbinding naar Amsterdam vervangen door een gehuurde lijn. Hierover werd eerst uucp gedraaid aan 9600 baud.

In juli 1992 was de Vax te klein geworden voor het Belgische uucp netwerk en werd een Sun 4/630 gekocht. Op deze Sun werden ook modems aangesloten zodat uucp (en later TCP/IP) via modem beschikbaar waren.

In maart 1993 werd een Cisco MGS router aangekocht en werden 19200 baud modems op de lijn geplaatst. Vanaf dit moment was ub4b aangesloten op het Internet en werden internet diensten aangeboden.

Eind 1993 werd EUnet België nv/sa opgericht, die vanaf toen een commerciële Internet dienst in België aanbiedt.


[HOGER] [Museum] [english]
K.U.Leuven - Computerwetenschappen
Copyright ©2015, Katholieke Universiteit Leuven, Departement Computerwetenschappen
Reacties naar: Conservator
URL van deze pagina: http://museum.cs.kuleuven.be/netwerk/usenet.html
Click here to print this page: Click here to print this page