[HOGER] [Museum] [english]
*** Computerwetenschappen - K.U.Leuven ***

Computermuseum: Werkposten door de jaren heen

Status: publiek -- Laatste wijziging: 24 mei 2015

Werkposten door de jaren heen

Op het werk

Tot 1979 waren er geen computerfaciliteiten op de burelen.

Om de Varian te gebruiken ging je naar de computerzaal waarin de Varian stond (B00.??). Daar stonden de Teletype (zelden gebruikt) of de Tektronix.

Om op de mainframe van het URC te werken ging je naar de dichtsbijzijnde ponskaartenmachine en tikte daar je ponskaarten in. Daarna ging je naar de "terminal", een ponskaartenlezer en regeldrukker aangesloten op de mainframe, en las je ponskaarten in. Een paar uur later werden de resultaten afgedrukt.

In 1976 kocht het departement zijn eerste twee ascii terminalen, merk Teleray. Deze twee terminalen waren via een 2400 baud lijn aangeloten op de Unix machine (PDP11/45) van de Unité d'Informatique van de Université Catholique de Louvain.

De informatie van de twee terminalen werd door een programma op een Intel 8085 evaluation board (512 bytes geheugen) gemultiplext om over de lijn verstuurd te worden.

ASCII terminalen via RS232-C

In 1979 verhuisde het departement van de lokalen in gebouw 200B naar de eerste verdieping van gebouw 200A (lokalen A01.23 tot A01.37 en A01.16 tot A01.22). Bij het bouwen van deze lokalen waren RS232-C (V24) lijnen voorzien zodat terminalen in de burelen, via het schakelbord in de computerzaal (A 01.14) konden aangesloten worden op de PDP.

De PDP zelf werd bediend/onderhouden met een printing terminaal, de DECwriter II.

Als terminalen gebruikten we Soroc's.

Van 1979 tot 1985 was het motto "Een ascii terminaal op iedere werkplek". Computers (bv. de Vaxen ) werden gekocht met een ruim aantal aansluitingen voor seriële lijnen.

Vanaf 1982 werden geen Soroc's meer gekocht omwille van hun gebrekkig toetsenbord en schakelden we over op Televideo terminalen.

ASCII terminalen via een "terminal server"

In 1985 was er een ethernet netwerk tussen onze computers en omdat seriële lijnen op Sun computers erg duur waren, begonnen we te zoeken naar andere oplossingen.

In 1985 werd de eerste Bridge terminal server gekocht. Op de terminal server konden 14 ASCII terminalen met seriële lijnen aangesloten worden. Via de terminal server werd dan een telnet sessie naar de gewenste computer opgebouwd.

De terminalen waren aangesloten via 4800 baud lijnen wegens de lengte van de bekabeling en, in het begin, om de machines niet te overbelasten.

Grafische schermen

Ondertussen begonnen meer een meer "bitmapped werkposten" te verschijnen en het motto veranderde naar "Een grafisch scherm op iedere werkplek".

De manier waarop die grafische schermen geïmplementeerd werden, is nogal geëvolueerd :

Alle werkposten zijn nu verbonden via 10Mbit ethernet of sneller.

Kleurenschermen

De eerste grafische schermen waren omwille van de kost zwart/wit. Maar door het toenemende gebruik van World Wide Web (en andere "killer" toepassingen van het Internet) is het motto nu (1996): "Een grafisch kleurenscherm op iedere werkplek".


Tektronix 21 inch scherm

In februari 2004 werden deze schermen vervangen door
Dell Optiplex Gx270 Flat Screen


[HOGER] [Museum] [english]
K.U.Leuven - Computerwetenschappen
Copyright ©2015, Katholieke Universiteit Leuven, Departement Computerwetenschappen
Reacties naar: Conservator
URL van deze pagina: http://museum.cs.kuleuven.be/werkposten/werkposten.html
Click here to print this page: Click here to print this page